Kreatív alkotásaim szeretném megmutatni ezen a blogon keresztül nektek. Mindent, ami kikekerül a kezem alól. Legyen szó varrásról, ételről, lakberendezésről, ajándékról....


Nagyon örülök a látogatásodnak! Várlak vissza!


Thanks for your visit! Come back soon!





2012. január 12., csütörtök

A "magyar" levendula története

A tihanyi levendula története

1920-as évek közepén Bittera Gyula –korának neves gyógynövényszakértője- telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény telepítés. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, ezen próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ez Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhető, mert a mérések szerint ez az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.
Hogy ez mekkora szó volt abban az időben, onnan is látszik, hogy a tihanyi levendula még a tőzsdén is jegyezve volt. Bittera Gyula a sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepített levendula nagyságát. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezekből egypár öreg fa még ma is látható az öreglevendulásban. A 60-es évektől aztán a kommunizmus alatt –ahogy az egész ország-, úgy a világhírű tihanyi levendulás is pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. 1986-tól kezdődött a régi levendulás felébresztése, 1995-től pedig már új területeken is levendula telepítésbe kezdtek. Jelenleg több helyen is található a félszigeten telepített levendulás, ezek közül legnagyobb és legszebb a Külső-tóval szembeni 7 hektáros levendulás, ami nyáron lilában pompázva fogadja az autóút mellett a Tihanyba érkezőket.

Eredeti tihanyi levendulás dokumentumok
az 1930-as, 1940-es évekből

Korabeli tihanyi levendulás fotók az 1930-as és 1940-es évekből. Fénykorában több mint 100 hektáron termesztették a levendulát a tihanyi-félszigeten.
Dr. Bittera Gyula illóolaj-, és vegyészeti gyár termény áruátvételt igazoló levele, 1948. június 18-án Tihanyban.

A Magkereskedelmi Nemzeti Vállalat Árjegyzéke 1949-ből. Árak: 1 darab levendula 2,20 Ft, 10 darab 20 Ft, 100 darab 180 Ft.
A tihanyi levendulásban napszámosként naponta szedett és a párlóban leadott levendulavirág súlya kilógrammban és tihanyi dolgozónkénti kimutatása, majd a levendula aratás végeztével az elszámolása forintban az 1940-es évekből.
Forrás: www.tihanyilevendulapalanta.hu/Tihanyi_levendula_tortenete.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése