Kreatív alkotásaim szeretném megmutatni ezen a blogon keresztül nektek. Mindent, ami kikekerül a kezem alól. Legyen szó varrásról, ételről, lakberendezésről, ajándékról....


Nagyon örülök a látogatásodnak! Várlak vissza!


Thanks for your visit! Come back soon!





2012. január 12., csütörtök

A macskád és a vérnyomásod!

Aki ismer engem az tudja, hogy nagy macska rajongó vagyok. Van saját cicusom is de amerre megyek mindenhol megtalálnak ezen szőrőös teremtmények. Legyen szó nyaralásról, városi sétáról...stb. Most egy kis tanulmányt szeretnék megosztani róluk, veletek.

Aki már tartott doromboló macskát az ölében, tudja, milyen kellemes érzés ez. Hiszen a cica különleges hangja egyfajta megelégedettséget és melegséget közvetít. (Kevesen tudják, hogy a dorombolás eredetileg a szoptató anyamacska és kölykei közötti kommunikációt szolgálja.) Nem meglepő talán, hogy a kutatók folyamatosan tanulmányozzák a házimacskát, és úgy tekintenek rá, mint az emberi stressz egyik lehetséges gyógyírjára. A doromboló macska csökkenti gazdája feszültségét, de képes enyhíteni a gyomorfájását vagy éppen erősíteni az immunrendszerét.
Gyorsabban gyógyuló csontok
Az állatorvosok régóta tapasztalják, hogy a macska törött csontjai gyorsabban gyógyulnak, mint más állatoké. A dorombolás rezgő hangja tehát a holisztikus gyógyítással foglalkozó szakemberek nagy érdeklődésére tarthat számot. A dorombolás frekvenciája 25-150 Hertz között van; és a szakemberek a 20-50 Hz közötti értékről feltételezik, hogy szerepet játszhat a csontok gyógyulásában. Arról, hogy a dorombolás gyorsítja-e az emberi csontok természetes gyógyulását is, most folynak kutatások.
Tény, hogy a macska akkor is érzelmi támaszt jelenthet gazdájának, ha éppen nem dorombol. Ebben az esetben végül is ki a gondozó, illetve a gondviselő? Ha a házi kedvencünk egyben a társaságunk is, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy terápiás hatása is van ránk. Különösen igaz ez az évek előrehaladtával, hiszen sok esetben az idős embernek az állat az egyetlen társa, aki – a gondoskodásért cserébe – ragaszkodással és feltétel nélküli szeretettel ajándékozza meg a gazdit.
Minden izmunk ellazul
Köztudott, hogy az idősek otthonában vagy a különböző egészségügyi, ápolási intézményekben tartózkodóknak milyen jót tesz, ha macskát hoz egy látogató. Még szerencsésebbek azok, akik macskát tarthatnak a lakrészükben.
A macska emberre gyakorolt jótékony hatását természetesen nemcsak egy otthon lakói élvezhetik, hanem mi is. Próbáljuk csak ki! Egy fárasztó, nehéz nap után vegyük ölbe és kezdjük simogatni a cicát! Érezni fogjuk, ahogyan ellazul a vállunk és minden izmunk. Lassul a szívverésünk, és egész testünket kellemes érzés járja át, miközben tovatűnik a feszültség és átveszi helyét a nyugalom.
„Terápiás” macskák
Bár a kutyákat jobban elismerik terápiás állatként, egyre több macskát használnak erre a feladatra. A „terápiás” macskák különösen hasznosak, ha Alzheimer-kóros betegekhez kerülnek, serkentik ugyanis az érintettek memóriáját és visszahozzák elfelejtett érzelmeit. A dorombolás képessége tehát nagy érték. Egy ráncos kéz gazdájának felcsillanó szeme önmagáért beszél.
A terápiára kiszemelt macskának azonban meg kell felelnie néhány feltételnek. Legyen nyugodt, visszafogott természetű, és jól tűrje a változásokat. Kapjon védőoltást, ha szükséges, és az állatorvos segítségével érdemes karbantartani a karmait is.
Amikor a cica közreműködik a gyermeknevelésben
Most pedig az érdekesség kedvéért álljon itt egy rövid amerikai történet macska és ember kapcsolatáról.
„...Ember és macska kapcsolatáról írva a férjemet, Asa-t kell említenem, aki katalizátorként működött közre abban, hogy én is egy életre megszeressem ezeket a szőrös imposztorokat. Asa szerencsés volt, hogy olyan családba született, ahol szerették a cicákat. Amikor találkoztam vele, szégyenkezés nélkül mesélte el, hogy egy macska (I. Tinker, aki 15 évig uralta a szülői házat), ugyancsak közreműködött a nevelésében.
II. Tinker már velünk élt, méghozzá 17 évig, és a három gyermekünk szintén elmondhatja, hogy a cica részt vett a nevelésükben. Szilárd meggyőződésem, hogy a gyerekeinket fontos megtanítani a macskák és más állatok tiszteletére, hiszen a Föld és lakóinak sorsa hamarosan az ő kezükben lesz. Büszkén állíthatom: mindhárom gyerek úgy nőtt fel, hogy felelősek a macskájukért, és abban, hogy nagy tisztelettel viseltetnek az állatok iránt, az apjuknak igen nagy szerepe volt. Így a mi esetünkben elmondhatjuk, hogy a macskamánia, illetve a cicaszeretet örökölhető...”

Julis a 10 éves kicsilány

A kertben velük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése