Kreatív alkotásaim szeretném megmutatni ezen a blogon keresztül nektek. Mindent, ami kikekerül a kezem alól. Legyen szó varrásról, ételről, lakberendezésről, ajándékról....


Nagyon örülök a látogatásodnak! Várlak vissza!


Thanks for your visit! Come back soon!





2012. január 30., hétfő

Idei Húsvét

Mint tudjátok idén is lesz húsvét. Április 8-9. Mindig időben kezdek készülődni, így hát már most elkezdtem körbe nézegetni. Anyagot a nyuszikhoz, tavaszi alakokhoz, díszeknek a lakásban. Kezdek dekorálni tavaszra  a lakásban. Ami persze vicces a kinti -10 fokban és, hogy még áll a karácsonyfánk. De már február következik és az gyorsan repül. Lassan komótosan megérkezik a tavasz. Fogadjatok pár tavaszi zsongást!

Én is ilyen tálat szeretnék. A tegnapi beszerzőkörút alkalmával hasonló üveget vettem. Szeretném így kidekorálni.

2012. január 29., vasárnap

Élő szerelem



Amikor megláttam a fényképet, borzongás futott végig rajtam. Azt a címet adtam neki, hogy "Élő szerelem". Minden bent van ebben a mozdulatban, amit az életünkben szeretnénk megélni. Az együtt megöregedés, a sok öröm, szenvedés, civódás, biztonság.....Arra gondoltam bárcsak mi is így néznénk ki 50 év múlva. Ahogy egymás kezét fogják van abban szeretet, gondoskodás. Közben pedig hallom, ahogy morognak
 -Lassan lépj anyus, mert az a mamus megmondtam nem biztonságos...
-Jól van na, tudom, hogy mondtad de fáj a lábam...
Látom bennünk a falusi fiatalokat, akik a szüreti mulatság alatt szerettek egymásba és azóta elválaszthatatlanok. A gyerekek zsivaját hallom körülöttük. Érzem a lekvár, sült kenyér illatát. Az elmúlt évek tovaszaladásának ropogását...Kívánok magamnak és mindenkinek ilyen élő szerelmet öregkorára!

2012. január 28., szombat

Busó álarc

A következő maszk egy busú maszk után készült. Mint tudjuk a ezen maszkok fábók készülnek. A miénk szintén sógyurmából de megtartva a jellegzetes vonásokat és színeket.


2012. január 26., csütörtök

Álarc

Az elmúlt napokban ledöntött a lábamról a tüdőgyulladás. Régen voltam ilyen beteg, hogy még felkelni és enni sem volt erőm. A gyermek közben az iskolában azt a feladatot kapta, hogy készítsenek álarcot, ami nem lehet politikus, állat és velencei. Na, gondoltam magamban újabb remek pedagógus ötlet. Hosszas ötletelés után a csütörtök délután lett a kiszemelt nap. Reméltem addigra kicsit jobban leszek. Természetesen nem így volt de az ember a gyerekért meg tesz mindent. Az együtt töltött idő, pedig kétség kívül gyógyít. Gondolkodtam miből is készíthetnénk el a maszkot. Miután a héten ki sem mozdultam itthonról kelléknek csak itthoni kreatív dolgaim jöhettek szóba. Az elmúlt 8-9 évben azért felhalmoztam pár dolgot így nem aggódtam. Végül a sógyurma mellett döntöttünk. Öt óra körül álltunk neki az első adag legyúrásának. Szempont volt, hogy a maszk felvehető legyen. Ezért az egyik üveg tálam hátuljára hajtottam, ami ovális alakú. Ez volt a próba. Mindenki döntse el maga, hogy ez látszik-e rajta.



 Sütőben kiszárítottuk, következett a festés. Fehér temperával kifestettük a megkeményedett álarcot és újabb szárítás következett. Majd a készre pingáltuk. Íme egy rituálé maszk!


Nagyon, nagyon jól szórakoztuk! Remek ötlet volt ez a házi feladat, mindketten nagyon élveztük. Készítettünk még busó maszk utánzatot és Shreket! Ezeket holnap megmutatom. Ajánlom mindenkinek, akinek kis vagy nagy gyermeke van próbálja ki. Nekünk, annyira bejött a gyurmázás, hogy tervbe vettük komolyabb maszkokat is.

2012. január 23., hétfő

Csirke kuglóf

A hozzánk érkező vendégeknek mindig igyekszem kitalálni valami új ételt. Most a kuglóf sütőben sütöttem csirke husít. Kiborítva kuglóf alakú maradt. Több helyen olvastam, láttam a neten de számunkra újdonság volt és nagyon finom. Látványos étel, próbáljátok ki!


 Hozzávalók : 1 kg csirkemell, bacon, vagy füstölt szalonna 20 dkg, jó minőségű szalámi ( én kolbásszal csináltam) 15 dkg, sajt reszelve 25 dkg, 8 tojás, snidling, petrezselyemzöldje, só (vegeta), bors. A kuglófsütőt kibéleltem sütőpapírral, majd egy réteg borsos-sós husit terítettem az aljába. Ennek a tetejére tettem pár szelet szalonnát, a kolbászkarikákat, a reszelt sajt felét, 6 egész tojást, az apróra vágott snidlinget, és petreszelyemzöldet. Az egészet befedtem a maradék szalonnával.Ezt követően a következő réteg megint a hús volt. A tetejét leöntöttem a sajt másik felével és 2 felvert tojással. 250 fokon 1,5 órát sütöttem.
A csirkehúst előre kikloffoltam és vegetás, borsos tejben beáztattam egy éjszajára. Akinek szilikonos formája van ott nem szükséges a papír, mert kihülés után egyszerűen kijön a kuglóf!

Viharban vagyok

Pénteken kezdetét vette fantasztikus hétvégém. Ahogy Jucus barátnőm mondaná "viharban vagyok". Sokan vágynak az életben barátokra, szeretetre de olyan kevesen hajlandóak tenni érte. Számomra gyerek korom óta fontosak az emberi kapcsolatok.Mondhatni szociálisan érzékeny vagyok. Fontos, hogy mindig legyen egy jó szavam a körülöttem élőkhöz és mindig számíthassanak rám. Ez a munkámra és az ügyfeleimre is igaz. Talán ezért van, hogy annyi szeretetet, törődést tudok adni és kapok vissza! Ezért töténik velem sorra olyan fantasztikus dolog mint pl.: pénteken! A kedvesem kosárlabdázik egy kiemelkedő városi csapatban. A pénteki edzés után a helyi Robinson kultúr helységben, méter sör mellett vezetik le az edztés fáradalmait. Annak idején Zoli révén kerültem kapcsolatba velük. Edzés utáni dumálásokra, meccsekre, bulikba kezdtem velük járni én is. Az együtt járás barátsággá és tiszteletbeli kosarassá fogadással végződött. Bátran mondhatom sok barátra leltem köztük, kikkel már nem csak ott találkozom. Szóval  most pénteken edzés után nem Robinson, hanem az egyik csapattag nappalijában következett a levezetés. Péterünk Andijának remek tökipomposa és pogija ízesítette az estét, na meghát barátaink egyénisége. Mert van itt nővér, vállakozó, pedagógus, bíró, könyvelő, ügyész, cég vezető, logisztikus....akik, másodállásban kosaraznak, festenek, énekelnek, gitároznak, rajzolnak, verset írnak....csak a kemény magot említve. Egyszóval sok polihisztor vagy, ahogy magunk közt hívjuk polisztiról.:) A vacsora után feltünően megfogyatkozott a tömeg a nappaliban csak mi maradtunk 3. Kik azok a mi?! Jogos. Ági, Atta és én. Mi akiknek pár nap különbséggel van a szülinapunk. Kisvártatva a tv-ben elindult az ABBA dvd és a zenére betáncoltak barátaink. Elmondhatatlan látvány volt. A nacira írva stílusosan, egy-egy lábon, a zenekar neve EBBE. A két fiú Björn és Beni (Petya, Józsi) hawai mintás ingben, Beni őszes parókában,  a két lány Frida, Agnetha ( Adrienn, Erika) 70-s évek beli ruhában, szőkén és vörösen. Klumpa, zoknis újjözös papucs. Már a tánc alatt sírva röhögtük. Aztán, ami ez után következett...A fiúk gitárral a kezükben, elkezdtek zenélni. Valami ing vagy plóver, ja emlékszem blues-t!! Ami természetesen név szerint rólunk szól. Miszerint Atta a szépfiú, Agi a jó csaj én pedig széplány szerepeltem. Ennek pontos szövegét nem sokára mellékelem. A következő produkció a "Ha én rózsa volnék" nagysikerű dal volt. A csavar az énekben, hogy csak ránk jellemző strófák voltak. Miközben olvasod dúdold a dalt. Hát jöjjön egy kis ízelítő:

"Ha én Atta volnék, mindig csak csajoznék,
Akárhányan jönnek, minden lányt megdugnék,
Nyílna az én sliccem, cipzáram lejárna,
Zakatolnék közben, előre meg hátra.

Ha én Ági volnék, biztos észre venném,
Hogy az Árpi bácsi, mér' jön mindig mellém,
Akkor lennék boldog, ha rám ütne egy nagyot,
S azt kérdezném tőle: másikat is kapok?

Ha én Móni volnék, nem nyuggerrel járnék,
Vannak rajta kívül más tökös legénykék,
Például a Petya, vagy a B...e Jóska,
Egy igaz baráttal nem bűn ez a móka."

Visítva nevettünk. A lányok közben természetesen táncoltak és rumba tötök ráztak. A műsor végén, pedig kedvesem belépett egy XL-s tortával, amin tüzijáték tombolt. Felejthetetlen élmény. Főleg azért mert barátink a családjukból, szabadidejükből vettek el, vasárnaponként, már egy hónapja próbáltak. Zenét, szöveget írtak, jellmezt terveztek....és még sorolhatnám. A mai rohanó világban ennél nagyobb kincs nincs Hálás vagyok nekik a fáradtságért, a meglepetésért és nem utolsó sorban a barátságért. A többiek nevében is : KÖSZÖNÖM.




2012. január 19., csütörtök

Torta


Egy egész virágos kosarat kaptam. A torta csokis belül, felül marcipán margaréták, közte zöld vajkrémből levelek. Rendkívül finom volt. Párom mindig nagyon kreatív az ajándékok terén. Ritka az ilyen férfi, büszke is vagyok rá ezért (is). A kisleámyzó sógornőmék pincikéje. Nagyon szeretjük egymást. Ő a kis energia bomba. Amikor együtt vagyunk igyekszem is feltöltődni belőle. Ami nem nehéz, amikor a pelusát maga után húzva felmászik az ölembe és belefúrja magát a nyakamba. A képeken is látszik nem tudunk egy pillanatra sem elszakadni...:)) Ezúton is köszönöm a családomnak a sok szeretetet!!!!




2012. január 16., hétfő

Happy Birthday!

Hétvégén ünnepeltük a csütörtökön (19) lévő szülinapom. Nagyon boldog voltam mert itt volt minden számomra kedves családtag. Az ajándékok imádni valóak, mindenki hozott valami lilát!
Először a csodálatos virágaim mutatom meg:




2012. január 12., csütörtök

A macskád és a vérnyomásod!

Aki ismer engem az tudja, hogy nagy macska rajongó vagyok. Van saját cicusom is de amerre megyek mindenhol megtalálnak ezen szőrőös teremtmények. Legyen szó nyaralásról, városi sétáról...stb. Most egy kis tanulmányt szeretnék megosztani róluk, veletek.

Aki már tartott doromboló macskát az ölében, tudja, milyen kellemes érzés ez. Hiszen a cica különleges hangja egyfajta megelégedettséget és melegséget közvetít. (Kevesen tudják, hogy a dorombolás eredetileg a szoptató anyamacska és kölykei közötti kommunikációt szolgálja.) Nem meglepő talán, hogy a kutatók folyamatosan tanulmányozzák a házimacskát, és úgy tekintenek rá, mint az emberi stressz egyik lehetséges gyógyírjára. A doromboló macska csökkenti gazdája feszültségét, de képes enyhíteni a gyomorfájását vagy éppen erősíteni az immunrendszerét.
Gyorsabban gyógyuló csontok
Az állatorvosok régóta tapasztalják, hogy a macska törött csontjai gyorsabban gyógyulnak, mint más állatoké. A dorombolás rezgő hangja tehát a holisztikus gyógyítással foglalkozó szakemberek nagy érdeklődésére tarthat számot. A dorombolás frekvenciája 25-150 Hertz között van; és a szakemberek a 20-50 Hz közötti értékről feltételezik, hogy szerepet játszhat a csontok gyógyulásában. Arról, hogy a dorombolás gyorsítja-e az emberi csontok természetes gyógyulását is, most folynak kutatások.
Tény, hogy a macska akkor is érzelmi támaszt jelenthet gazdájának, ha éppen nem dorombol. Ebben az esetben végül is ki a gondozó, illetve a gondviselő? Ha a házi kedvencünk egyben a társaságunk is, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy terápiás hatása is van ránk. Különösen igaz ez az évek előrehaladtával, hiszen sok esetben az idős embernek az állat az egyetlen társa, aki – a gondoskodásért cserébe – ragaszkodással és feltétel nélküli szeretettel ajándékozza meg a gazdit.
Minden izmunk ellazul
Köztudott, hogy az idősek otthonában vagy a különböző egészségügyi, ápolási intézményekben tartózkodóknak milyen jót tesz, ha macskát hoz egy látogató. Még szerencsésebbek azok, akik macskát tarthatnak a lakrészükben.
A macska emberre gyakorolt jótékony hatását természetesen nemcsak egy otthon lakói élvezhetik, hanem mi is. Próbáljuk csak ki! Egy fárasztó, nehéz nap után vegyük ölbe és kezdjük simogatni a cicát! Érezni fogjuk, ahogyan ellazul a vállunk és minden izmunk. Lassul a szívverésünk, és egész testünket kellemes érzés járja át, miközben tovatűnik a feszültség és átveszi helyét a nyugalom.
„Terápiás” macskák
Bár a kutyákat jobban elismerik terápiás állatként, egyre több macskát használnak erre a feladatra. A „terápiás” macskák különösen hasznosak, ha Alzheimer-kóros betegekhez kerülnek, serkentik ugyanis az érintettek memóriáját és visszahozzák elfelejtett érzelmeit. A dorombolás képessége tehát nagy érték. Egy ráncos kéz gazdájának felcsillanó szeme önmagáért beszél.
A terápiára kiszemelt macskának azonban meg kell felelnie néhány feltételnek. Legyen nyugodt, visszafogott természetű, és jól tűrje a változásokat. Kapjon védőoltást, ha szükséges, és az állatorvos segítségével érdemes karbantartani a karmait is.
Amikor a cica közreműködik a gyermeknevelésben
Most pedig az érdekesség kedvéért álljon itt egy rövid amerikai történet macska és ember kapcsolatáról.
„...Ember és macska kapcsolatáról írva a férjemet, Asa-t kell említenem, aki katalizátorként működött közre abban, hogy én is egy életre megszeressem ezeket a szőrös imposztorokat. Asa szerencsés volt, hogy olyan családba született, ahol szerették a cicákat. Amikor találkoztam vele, szégyenkezés nélkül mesélte el, hogy egy macska (I. Tinker, aki 15 évig uralta a szülői házat), ugyancsak közreműködött a nevelésében.
II. Tinker már velünk élt, méghozzá 17 évig, és a három gyermekünk szintén elmondhatja, hogy a cica részt vett a nevelésükben. Szilárd meggyőződésem, hogy a gyerekeinket fontos megtanítani a macskák és más állatok tiszteletére, hiszen a Föld és lakóinak sorsa hamarosan az ő kezükben lesz. Büszkén állíthatom: mindhárom gyerek úgy nőtt fel, hogy felelősek a macskájukért, és abban, hogy nagy tisztelettel viseltetnek az állatok iránt, az apjuknak igen nagy szerepe volt. Így a mi esetünkben elmondhatjuk, hogy a macskamánia, illetve a cicaszeretet örökölhető...”

Julis a 10 éves kicsilány

A kertben velük

A "magyar" levendula története

A tihanyi levendula története

1920-as évek közepén Bittera Gyula –korának neves gyógynövényszakértője- telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény telepítés. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, ezen próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ez Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhető, mert a mérések szerint ez az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.
Hogy ez mekkora szó volt abban az időben, onnan is látszik, hogy a tihanyi levendula még a tőzsdén is jegyezve volt. Bittera Gyula a sikereken felbuzdulva mintegy 100 hektárra növelte a telepített levendula nagyságát. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, ezekből egypár öreg fa még ma is látható az öreglevendulásban. A 60-es évektől aztán a kommunizmus alatt –ahogy az egész ország-, úgy a világhírű tihanyi levendulás is pusztulásnak indult. Nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt 20 hektár pedig művelés hiányában elvadult. 1986-tól kezdődött a régi levendulás felébresztése, 1995-től pedig már új területeken is levendula telepítésbe kezdtek. Jelenleg több helyen is található a félszigeten telepített levendulás, ezek közül legnagyobb és legszebb a Külső-tóval szembeni 7 hektáros levendulás, ami nyáron lilában pompázva fogadja az autóút mellett a Tihanyba érkezőket.

Eredeti tihanyi levendulás dokumentumok
az 1930-as, 1940-es évekből

Korabeli tihanyi levendulás fotók az 1930-as és 1940-es évekből. Fénykorában több mint 100 hektáron termesztették a levendulát a tihanyi-félszigeten.
Dr. Bittera Gyula illóolaj-, és vegyészeti gyár termény áruátvételt igazoló levele, 1948. június 18-án Tihanyban.

A Magkereskedelmi Nemzeti Vállalat Árjegyzéke 1949-ből. Árak: 1 darab levendula 2,20 Ft, 10 darab 20 Ft, 100 darab 180 Ft.
A tihanyi levendulásban napszámosként naponta szedett és a párlóban leadott levendulavirág súlya kilógrammban és tihanyi dolgozónkénti kimutatása, majd a levendula aratás végeztével az elszámolása forintban az 1940-es évekből.
Forrás: www.tihanyilevendulapalanta.hu/Tihanyi_levendula_tortenete.html

2012. január 9., hétfő

A levendula

Sokan tudjátok rólam, hogy imádom a levendulát. Virágként a kertben ugyanúgy, mint illatosítóként a lakásban és még sorolhatnám. A tudásom folyamatosan fejlesztem erről az ősi növényről. Készítettem illatpárnát is már virágjából, töltöttem fel vele babákat. Vásároltam fürdősót, szappant levendulából. Nem mellesleg kedvenc színem a lila. Egy kis ízelítőt most hoztam nekek is a levenduláról.

A levendula ismertetése

  Az egyik legsokoldalúbban, leghasznosabban alkalmazott illatos növény, egyúttal gyógy-, fűszer- és dísznövény.

      A levendulát már az ókorban is használták illatosításra, szépségápolásra, gyógyításra és nyugtatónak. A latin neve a római lavare (mosni) igéből ered, mosáskor, fürdéskor is használták.

      A rendkívül vonzó növény illata és kedvező hatásai révén máig népszerű. A természetgyógyászat megújulásával, terjedésével, az aromaterápia térhódításával jelentősége növekszik.

      A fajok közül a francia és az angol levendulát termesztik és alkalmazzák a legnagyobb mennyiségben.






A francia levendula
( Lavandula angustifolia Mill. )       Tiszta, üde, átható, fűszeresen édeskés illata, aromája a legfinomabb, illóolaja is a legértékesebb. A kolostorkertekben, a népi gyógyászatban a legelterjedtebb volt. Használták egyéb elnevezéseit is (közönséges, keskenylevelű, valódi, orvosi, illatos, népiesen szagos).

      A mediterrán vidékeken honos évelő félcserje nálunk is meghonosodott. Szabadföldön állandó helyre kiültetve télen sem károsodik, sokáig (40 – 50 évig is) él, de 60 – 80 éves tövek és ültetvények is előfordulnak.

      A többéves, kifejlett növény magassága virágzati szárral 60-80 cm, a bokor átmérője sűrűségtől függően 50-100 cm. Levele 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstösen molyhozott zöld színű. A virágzata hengeres szaggatott álfüzér, 6-10 cm hosszú. A virágok színe ibolyakék, élénk kék, kékeslila és árnyalataik, összességében harmonikus, jellegzetes levendulakék. Előfordulnak fehér, halvány rózsaszín, sötétlila változatok, melyek vegetatív szaporítással megőrzik színüket.

      A teljes virágzás – időjárástól, helytől függően – június első felétől július végéig tarthat. A később fejlődő szárakon, elágazásokon kis mennyiségben késő őszig is nyílnak virágok.

      A meszet is tartalmazó, jó vízgazdálkodású területeken szépen díszlik. A tápanyagokban szegény talajokon (szélsőségek kivételével) is jól érzi magát. A túltáplálást, túlöntözést kerülni kell.

      A vegetációs időben fényigényes, melegkedvelő, ezért napos helyre ültessük.

Az angol levendula
( Lavandula intermedia )       Lavandinnak is nevezik.

      A francia és a széleslevelű faj keresztezésével előállított hibrid. Magot nem hoz, csak vegetatív módon szaporítható. Erőteljesebb fejlődésű, magasabb növésű, habitusa és egyéb morfológiai bélyegek alapján a többi fajtól megkülönböztethető. Talaj- és vízigényesebb, télálló, de az erősebb fagyra a hajtása érzékeny.

      Később - júliusban, augusztusban - virágzik, ilyenkor néha tévesen „folyton virágzónak” is mondják.

      Az illata erős, kissé fanyarkás, de aromája szerényebb. Több olajat termel, de annak finomsága elmarad a francia levenduláétól. Olaja kisebb értékű, nagyrészt iparban használják.
forrás:http://levendula.blog.hu/

Illatpárna

2011.06.KRK

2012. január 8., vasárnap

Ha elmúlik karácsony...

Ígértem, hogy folytatom a karácsonyi sorozatot.Ugyan már elmúlott (alig 14 nappal ) az ünnep de előbb nem tudtam megmutatni az idei mézeskalács házunkat. Azt hiszem én jobban élvezem lassan  mint a gyerek. Szóval mézeskalács sütés,házikó nélkül már el sem tudom képzelni a  karácsonyt!





2012. január 5., csütörtök

Téli álom világ

Rájöttem, hogy én meleg, nyár imádó vágyom a telet. Na nem ezt, a 10 fokosat, hanem nagy hóval, hideggel vacogtatót. Mert mi 4 évszakhoz vagyunk szokva. Ehhez alkalmazkodott a szervezetünk. Nem értjük miért nem tudunk pihenni, miért vagyunk fáradtak, ingerültek. Mert a rendes ügymenetben télen, pihen a szervezet, kiöli a hideg a bacikat..stb. Hiányzik a normális pl.:TÉL. A nagy szánkózások, amik összehozzák a családokat, oldják a stresszt. A hógolyózás, a korcsolyázás a , napfényben, szürkületben....A madáretetők feltöltése, a kis lakók meglesése. Hoztam pár tavaly előtti képet. Így nézett ki a hegyi út mikor a fenyőfavágásra igyekeztünk.


2012. január 3., kedd

Újabb tortácskák

Nagyon kedves barátnőm felkérésére készültek a torták. Munkahelyén két kismama búcsúzott a munka világától. Meglepetésük egy-egy tort volt. Mivel egyikük fiút, a másikuk leánykát várt különböző színű ajándékok születtek.




2012. január 2., hétfő