Kreatív alkotásaim szeretném megmutatni ezen a blogon keresztül nektek. Mindent, ami kikekerül a kezem alól. Legyen szó varrásról, ételről, lakberendezésről, ajándékról....


Nagyon örülök a látogatásodnak! Várlak vissza!


Thanks for your visit! Come back soon!





2011. november 30., szerda

Karácsony a világban

Adventi koszorú

Adventkor a 1920. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.[1]
Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila, mert a katolikus hagyományok szerint az advent színe a lila, a bűnbánat és a megtérés jelképe, a koszorú négy gyertyája közül – a meggyújtás sorrendjében – az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín. A negyedik színe a bűnbánat színe, a lila - az adventi felkészülés során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint húsvét előtt. A rózsaszín gyertya pedig a küszöbön álló ünnep fölött érzett örömöt jelenti, az öröm színe a fehér, de ha ez lilával keveredik, akkor rózsaszín lesz belőle. Az elvilágiasodott szokások szerint azonban, ma már sokfelé különböző színű gyertyákkal díszítik az adventi koszorút, zöld, sárga, kék, fehér, arany, ezüst, narancssárga és szinte bármilyen színű lehet. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.[1] A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:
 
  
  • Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
  • zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
  • Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet);
  • Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya).
Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.[1]

Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Advent


Megmutatom a tavalyi koszorúnkat!

2011. november 29., kedd

Karácsony a világban

Érdekes

* Új- Fundland lakosai álruhában meglátogatják barátaikat, és közös éneklés, zenélés mellett ki kell találniuk, ki rejtőzött el a ruha alatt.
*Finnországban kihirdetik a karácsonyi békét.
*Nápolyban karácsony este egyik templomból a másikba zarándokolnak az emberek, hogy minél többször megpillanthassák a kis Jézust.
* A görögök tüzet gyújtanak a öld mélyén lakó gonosz manók elűzésére.

Zojcsinak készült a következő falikép karácsonyra. Készül még hozzá két kispárna is.


2011. november 28., hétfő

Karácsony a világban

Anglia
-Merry Christmas!

Angliában legalább 4-5 héttel karácsony előtt hozzálátnak a hagyományos puding elkészítéséhez. A család minden tagja kever rajta egyet, és kíván valamit. A pudingban elrejtett pénzérme jó szerencsét hoz annak, akinek a tányérján landol. Az étlapról nem hiányozhat a karácsonyi pulyka, áfonyaszósz, sült burgonya, kelbimbó és sok más zöldség sem, valamint a gyümölcsös kosárkák. Ahány házban fogyaszt valaki gyümölcsös kosárkát, annyi boldog hónapra számíthat az új esztendőben. 1947-től Oslóból érkezik karácsonyfa a Trafalgar térre, a norvégok ezzel köszönik meg a briteknek a második világháborúban nyújtotott segítséget. Karácsony napján sz egész ország letelepszik a tévé elé, és megnézi a hat évtizede uralkodó II: Erzsébet királynő szokásos karácsonyi beszédét.
Az angoloknak köszönhetjük a karácsonyi üdvözlőlapok szokását, amely 1840-ben kezdődött, és még mindig népszerű. Ők ( vagy csókolózni vágyók) teremtették meg a fagyöngy ajtó fölé függesztésének divatját is.
Angliában a mi szokásainktól eltérően az angol gyerekek nem Szenteste (Christmas Eve), hanem december 25-én reggel kapják meg a csomagokat. A brit mesék szerint a Télapó a kéményen keresztül érkezik és a kandallóból bújik elő, az ajándékokat pedig egy hosszú, vastag zokniba rejti el.

2011. november 27., vasárnap

Karácsony a világban!

Karácsonyi hiedelmek
* A karácsony napján született gyermeket nagy szerencse fogja érni.
* Az angol gyerekek a kandallótűzbe dobják a Mikulásnak írt levelüket, hogy ajándéklistájuk a kéményen át egészen az Északi-sarkig jusson.
* Göröhországban van, aki elégeti kitaposott cipőit a karácsonyi ünnepek alatt, hogy megelőzze a szerencsétlenséget a következő évben.
* Aki karácsony este almát eszik, egész évben egészséges lesz.
* Az írek szerint megnyílnak a mennyország kapui szenteste. Aki ezen a napon távozik az élők sorából, bizonyosan a mennybe jut.
* Rossz szerencse karácsonyi dalokat énekelni az év más hónapjaiban.

Elkészült a karácsonyi asztaldíszünk is.


Még négy hét karácsonyig november 27-december 04.


Hogy valóban békés karácsonyunk legyen, nem árt időben neki látni az ünnepi készülődésnek. Ehhez azonban egy jól átgondolt ütemterv is szükséges. Az elkövetkezendő 4 vasárnap írom az ütemtervet!

Listázzunk!
* Advent első vasárnapján készítsünk magunknak "karácsonyi füzetet"! Így nem ér minket meglepetés anyagilag az ünnepi menü vagy az ajándékok terén. Kezdjük el ezeket már ezen a héten megtervezni.
* Először az ajándéklistát írjuk meg. Kinek szeretnénk ajándékozni és milyen értékben? Ne legyünk maximalisták-legalábbis pénzügyileg! Ne felejtsük el, hogy egy kézzel készített karácsonyi meglepetés olykor nagyobb örömet okoz ismerőseinknek, mint egy drága, hasztalan holmi. Gondoljuk végig, hol tudjuk beszerezni az ajándékokat, és mielőbb rendeljük meg azokat is, amelyeket webáruházból néztünk ki.
* Második listánk a karácsonyi menüre összpontosít: találjuk ki, hogy melyek azok az ételek, amelyeket előre elkészíthetünk, lefagyaszthatunk, vagy épp állni kell egy-két napig, hogy szentestére beérjenek. A menühöz ital-és bevásárlólistát is állítsunk össze a hozzávalók alapján.
* Romlandóság szerint rendszerezzük a hozzávalókat, hiszen lesznek oyanok, amelyeket csak az utolsó napokban tudunk megvenni.
* Ha szeretnénk, hogy nyugodt, rendezett és tiszta otthonba érkezzenek a vendégeink, a nagytakarítást, függönymostást, ablakpucolást és szőnyegtisztítást erre a hétre tervezzük be! A többi teendőre később visszatérünk.
Adventre készen
* Ideje kitenni az ajtóra, asztalra a megvásárolt vagy magunk készítette adventi koszorút-ettől könnyebben megy majd a karácsonyi tervezés is. Jövő héten pedig jön a mikulás. Szerezzük be az apróbb ajándékokat, és ha a gyerekeket szeretnénk meglepni, most készítsünk adventi kalendáriumot. Emellett szerezzük be advent második vasárnapjáig a karácsonyi dekoráció kellékeit.
* Gondoljuk át, hogyan szeretnénk feldíszíteni a karácsonyfát, ellenőrizzük le a díszeket, az égősort és az ünnepi terítéket. Vegyünk újat, amiből nagyon szükséges, írjuk fel a bevásárlólistára, és legkésőbb december 11-ig szerezzük be.
* Hogy mi is tündököljünk a karácsonyfa mellett, időben kérjünk időpontot a fodrászhoz, kozmetikushoz. Ezt legkésőbb a jövő hét elejéig tegyük meg, mert lemaradunk a karácsonyi szépítkezésről.

Elkészült az Adventi koszorúnk. 4 lila gyertyával ( 3 lila és1 rózsaszín helyett). Az idei ünnepi hangulatunkat a lila szín élénkíti. Forralt bort kortyolgatva, Enya-And Winter Came dalát hallgatva ma meggyútjuk az első gyertyánkat. Békés Adventet mindenkinek!


 

2011. november 24., csütörtök

Karácsony a világban

Ausztrália
-Merry Christmas!
Ausztráliában ilyenkor nyár van, ezért jóval hosszabb a karácsonyi szünet, mint nálunk. A körülbelül 5 hetes szabadságot már mindenki nagyon várja. December elején feldíszítik a lakást, megírják az üdvözlőlapokat, ajándékokat vesznek és finom sütiket sütnek. A gyerekek kólát vagy egy pohár tejet tesznek az asztalra a Mikulás számára, és néhány sárgarépát a rénszarvasoknak. Karácsony este misére mennek, másnap pedig együtt ebédel a család. December 26-án sokan kilátogatnak egy krikettmeccsre vagy a strandra-sortban és szandálban.


Karácsony a világ körül

Kongó
-Mbotama Malamu!
Kongóban igazi népünnepély a karácsony, fesztiválhangulat uralkodik. Mindenki templomba megy, ahol zenés összeállítással szórakoztatnak a kórusok, és többórás, Jézus születéséről szóló előadással kápráztatják el a látogatókat. A színészek azon igyekeznek, hogy Jézus körülbelül éjfélkor szülessen meg, így a darab nagyjából hajnali egykor ér véget. Az előadás után még tart a vigasság, ami aztán reggelig folytatódik. A családok nem ajándékozzák meg egymást, de ünnepi ebédről azért gondoskodnak:tipikus lakoma a pondu vagy saka-saka, amely afrikai harcsa, rizs és földimogyoró elegye. Ehhez remekül passzol az erős pálmapálinka és a helyi sör.
A kongóiak közösségben, kitörő örömmel ünneplik a megváltó születését, és elhalmozzák egymást jókívánságokkal.

Zóra babának készült a pelenka torta. Unokanővérem kidede ő, aki 10 napja született. A tegnapi baba látogatásra vittük a tortát. Jelentem Zorka gyönyörű, kiegyensúlyzott kislány. Gratulálunk a szülőknek!





2011. november 22., kedd

Karácsony a világban

Japán
-MeEri Kurisumasu!

 A japán karácsony nem a családok, hanem a fiatalok, a szingli hölgyek és a gyerekek ünnepe. Egy buddhista szerzetes, Hotei-Osho minden házba visz ajándékot a gyerekeknek. Hátul is van szeme, ezért mindig jól kell viselkedniük  gyerekeknek, mert a japán Mikulás bizony mindent lát. A fiatal hölgyek stámára a karácsony egyenértékű a Valentin napi szerelmesek napjával. Ilyekor romantikus helyre mennek párjukkal, akik apró ajándékokkal halmozzák el szívük hölgyét. A szigetország lakosságának egy százaléka kresztény, ezért a karácsony elsősorban kereskedelmi és médiaesemény.

 

2011. november 21., hétfő

Karácsony a világban

India
-Shub naya Baras!
A főleg hindu és muzulmán lakosú Indiában a legkülönbözőbb képpen ünneplik a karácsonyt. Egyes helyeken banán-és mangófákat díszítenek fel. Máshol sok-sok apró, anyagból készült olajlámpát égetnek a háztetőkön, ami sötétedés után csodaszép látványt nyújt. A több mint 100 templommal büszkélkedhető, javarészt katolikus Goa egyik leghíresebb karácsonyi uti cél. A világ minden pontjáról érkeznek túristák, hogy a fantasztikusan feldíszített, kivilágított Goa mesés strandjain töltsék az ünnepeket. Indiában Karácsony Apó ( Christmas Baba) ló húzta szekéren érkezik a gyerekekhez ajándékaival. A templomokat ilyenkor mikulás virágokkal és gyertyákkal öltöztetik fel.


2011. november 20., vasárnap

Karácsony a világban


       Mexikó
- Feliz Navidad!

Mexikóban december 12-n kezdődik az ünneplés, a guadalupei szűz születésnapján, és vízkeresztkor, január 6-án ér véget, amikor a három napkeleti bölcs megajándékozza a gyerekeket.
Karácsony estéjén éjfélkor tűzijátékokkal, hangos kolompolással és sípszóval jelzik Jézus születését, valamint az éjféli mise kezdetét. A  "Misa de Gallo", azaz a Kakas Miséje onnan kapta elnevezését, hogy a kakas egyetlen éjszaka kukorékolt-Jézus születésekor. A mise után hazatérnek a csalások, hogy elfogyasszák hagyományos mexikói ételekből összeállított vacsoráikat.

Folytatódik a lázas készülődés az ünnepekre. Mutatom mi készült a hétvégén.



Karácsony a világban

A globalizáció hatására a világ szinte minden szegletébe eljutott a karácsony szellemisége, amely magával ragadja a más vallású embereket is. Bár az ünneplés módja a hagyományok és az időpontok különböznek, a lényeg nem változik-EZ A SZERETET ÜNNEPE. Naponta egy képzeletbeli világ körüli ünneplésre hívom kedves olvasóimat.

LENGYELORSZÁG
-Wesotego Bozego Narodzenia!
Legyelországban a karácsonyt az ég kémlelésével kezdik. Az egész család arra vár, hogy meglássák az első csillagot, mely a betlehemi csillagot jelképezi. ezután a családtagok köszöntik egy mást, és boldog karácsonyt kívánnak. A  fehér abrosszal megterített asztal alá szalmát helyeznek, így emlékezve Krisztus jászolban való születésére. Csak páros számú vendég foglalhat az asztalnál, mert a páratlan szám szerencsétlenséget hoz. Eggyel több főre terítenek a váratlan látogató, illetve eltávozott szeretteik részére. Az asztal közepére helyezett ostyából minden családtag letör egy darabkát, amit jókívánságokkal együtt átnyújtanak a másiknak. Megkezdődik a szigorúan húsmentes, hagyományosan 12 fogásos vacsora-ahány apostol, annyi fogás. Kelet-Lengyelországban egy mákból és búzából készített finomság a fő atrakció. A kutia nevű édességnek valaha mágikus erőt tulajdonítottak. A vacsora maradékát az állatoknak adják, akik hitük szerint éjfélkor emberi hangon szólalnak meg. a házigazda jele után egyszerre, együtt áll fel a család az asztaltól, mert a babona úgy tartja, aki először bont asztalt, az fog elsőként meghalni az új évben.kisebb normál nagyobb


2011. november 14., hétfő

Karácsonyi díszek

Bővült a díszek sora. Kisérleteztem az akasztókkal is. Elég jól sikerültek és tartósra is.


2011. november 13., vasárnap

Lila boszi

A jó boszorkány egyik kedvenc figurám. Különböző színekben, ruhákban készítettem már el. Névnapra készült a mostani nővérkémnek. Az átadás kedden lesz. Bízom benne, hogy tetszeni fog a meglepi.


2011. november 11., péntek

Az a bizonyos hetedik

Tegnap múlott a  hetedik éve, hogy együtt vagyunk a kedvesemmel. A hetedik olyan ,mint amilyennek mondják, ezt nem is kommentelném. A lényeg viszont az, hogy ugyanúgy szeretjük egymást mint 7 évvel azelőtt. A párom készült, elmentünk vacsorázni, kaptam egy fantasztikus virágcsokort és a kedvenc borom, csokim. Nagyon jól sikerült az este és nagyon örültem a meglepiknek is. A folytatást a fantáziátokra bízom és mutatok pár képet.






2011. november 10., csütörtök

Angyalszárnyak


Angyal szárnyakból készült díszek. Egyenlőre ebben a két színben varrtam de már tegnap este eszembe jutott más kompozíció is. Kiváncsi vagyok mit szóltok hozzá. Akinek van kedve írja meg. Köszönöm.




2011. november 9., szerda

Díszek

A dísz sorozat újabb darabjait mutatom nektek. Tegnap írtam, hogy Pécsett már karácsonyi a hangulat. Képzeljétek nálunk is. A belvárosban elkezdték felrakni a világító díszeket az oszlopokra. Remek lesz. Nemsokára Adventi hangulatba öltözik a város.



2011. november 8., kedd

Karácsonyfa díszek

Tegnap Pécsett jártam. A nagyobb bevásárló központól kezdve a kis boltig, már mind feldíszítettek karácsonyra. Eléggé meglepett hiszen nálunk még se híre se hamva a készülődésnek. Aztán kiszámoltam mikor kezdődik az Adventi időszak. Örömmel jelenthetem be, már csak két hét. November 27-e Advent első vasárnapja. Szóval itt lopakodik a karácsony szele s már meg is érintett. Ihletet kapva hazajövet elkészítettem egy ajtó kopogtatót és egy karácsonyfa díszt. Hivatalosan jelentem megkezdődött a karácsonyi készülődés sorozat!


2011. november 6., vasárnap

Elkészült a mikulás

Hétvégén végre sikerült befejeznem a mikulást. Rá kellett jönnöm nem is olyan egyszerű ez a kis figura. Lehet, hogy elfogult vagyok de nekem nagyon tetszik. Azt gondolom a jövöben készül még mikulás.



2011. november 4., péntek

Mikulás

Megmutatom mi készül napok óta a műhelyemben. Egy mikulás. Ugyan még elég pőrén van szegény de hamarosan megkapja a kabátkáját, sapkáját és természetesen a szakállát is. Addig is kukkantsátok meg fél készen őt!:)



2011. november 1., kedd

Keresztszemesek

Szeretném nektek bemutatni egy nagyon kedves ismerősömet. Mihály Editnek hívják. Nézzetek be a blogjára és csodáljátok meg az általa készített keresztszemes meseképeket.

"Egy idő után a keresztszemes hímzésekben különlegességet, egyedit szerettem volna alkotni.
Ekkor találtam ki, hogy gyermekkori Andersen mesekönyvem képeit dolgozzam fel."

Mindenszentek és halottak napja

November elseje mindenszentek ünnepe, november másodika pedig halottak napja a keresztény világban.
Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg, és az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja. A kezdetben az összes keresztény vértanúra, később "minden tökéletes igazra" emlékező ünnep a 8. században tevődött át november 1-jére, egy kelta ünnep időpontjára. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet, így ettől kezdve a mindenszentek az egész katolikus kereszténység ünnepe lett.
Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák a Mindenszentek Litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket.

Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, ötven év után ismét munkaszüneti nap.

A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász eredetű halloween is, ennek elnevezése az angol All Hallows Eve kifejezésből származik, ami magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. Ez a kóbor lelkek, a kelták halotti istenének éjszakája.